Το «τέρας» της υπερφορολόγησης… «σκοτώνει» τους φόρους

Συνέντευξη του Αντώνη Ζαΐρη στην ενημερωτική ιστοσελίδα Liberal.gr σε άρθρο του Απόστολου Σκουμπούρη.

Η υπερφορολόγηση στην Ελλάδα έχει προ πολλού ξεπεράσει όλα τα όρια και τα διεθνή στάνταρ, «σπάζοντας» και όλες τις οικονομικές θεωρίες, τους δείκτες, τα γραφήματα και όλες τις σχετικές μελέτες. Πλέον, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, έχει προ πολλού ξεπεραστεί η φοροδοτική ικανότητα ιδιωτών και επιχειρήσεων, οπότε οτιδήποτε λαμβάνει χώρα πλέον, είναι... γάγγραινα και σαράκι που τρώει τα σωθικά της ήδη καταπονημένης ελληνικής οικονομίας.

Η υπερφορολόγηση στην Ελλάδα έχει γυρίσει προ πολλού μπούμερανγκ, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη φέρνει τα προσδοκώμενα έσοδα στο κράτος, αλλά να «πνίγει» συλλογικά ολόκληρη την οικονομική λειτουργία, αφυδατώνοντας από δημιουργικά και απαραίτητα κεφάλαια όλο το σύστημα. Οδηγεί σε άμυνα, συρρίκνωση, απόκρυψη και αποφυγή κάθε νόμιμης οδού, σκοτώνοντας και την ψυχολογία της αγοράς αλλά και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Κυρίως, σκοτώνει τη σχέση του κράτους με τον πολίτη, υποσκάπτει την αίσθηση της κοινωνίας και της συλλογικότητας προς ένα κοινό καλό. Κυρίως, σκοτώνει τη σχέση του κράτους με τον πολίτη, υποσκάπτει την αίσθηση της κοινωνίας και της συλλογικότητας προς ένα κοινό καλό.

Και τούτο διότι, όταν η υπερφορολόγηση γίνεται... τέρας και κατατρώει και τις τελευταίες ζωτικές οικονομίες των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων, κανένας νόμος, κανένα Σύνταγμα και κανένας (ηθικός ή άλλος) φραγμός δεν μπορεί να σταματήσει την... προτεραιότητα για επιβίωση.

Αντ. Ζαΐρης, (ΣΕΛΠΕ): Η υπερφορολόγηση οδηγεί σε αντίστροφη μέτρηση και... θάνατο

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) κ. Αντώνης Ζαΐρης, παραλληλίζει την κατάσταση με την υπερφορολόγηση στη χώρα μας, με το τελευταίο στάδιο... καρκίνου ενός ασθενή. Επισημαίνει ότι από τη διάγνωση και μετά, ο ασθενής μπορεί να ζήσει μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα, έως και κάποια χρόνια. Η χώρα, στο θέμα της υπερφορολόγησης, είναι στο τελευταίο στάδιο πλέον. Δεν πάει άλλο», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ.

Ο ίδιος αναφέρεται στην «καμπύλη Laffer * (σ.σ. μέθοδος που αποδεικνύει ότι από ένα σημείο και μετά όσο και αν επιβάλει περισσότερους φόρους ένα κράτος δεν είναι δυνατόν να τους εισπράξει) δείχνει ότι  το πράγμα έχει ξεπεράσει εντελώς τα όριά του πλέον. Περίπου 4,5 εκατ. Έλληνες πολίτες χρωστούν 94 δισ. ευρώ. Αυτό, δεν βγαίνει, δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο κ. Ζαΐρης, που είναι άνθρωπος και με πολιτική άποψη, επισημαίνει ότι το κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας, εδώ και δεκαετίες είναι ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, λειτουργούμε χωρίς πυξίδα σε όλα. Ότι μέτρα λαμβάνονται, δεν λαμβάνονται με σχέδιο και στόχευση, αλλά με καθαρά λογικές “μπαλώματος” σε προηγούμενες τακτικές άναρχων ή βεβιασμένων αποφάσεων. Πανηγυρίζουμε, ανόητα για το βραχυπρόθεσμο και κοντόφθαλμου αποτελέσματος πλεόνασμα, αγνοώντας ή μη δίνοντας σημασία ότι προέρχεται από το “στέγνωμα” της αγοράς».

Ο κ. Ζαΐρης τονίζει ότι «έτσι όπως βαδίζουμε, με αυτή την οικονομική και φορολογική πολιτική, η χώρα δε θα τα καταφέρει. Και αυτό, φαίνεται πως έχει γίνει αντιληπτό και από τους ξένους εταίρους. Είναι σαφές ότι δεν θέλουμε να κάνουμε αλλαγές, υπάρχει μια άρνηση για τα πάντα. Αυτό, δε φεύγει από τη μία ημέρα στην άλλη. Έχουμε μπερδευτεί στο συλλογικό μας ασυνείδητο, αδυνατώντας να δούμε τη μεγάλη, τη συνολική εικόνα της χώρας και πως μέσα σ' αυτή μπορεί να βελτιωθεί και το δικό μας... καλό. Και όλο αυτό τροφοδοτείται και διαιωνίζεται από την υποκρισία όλου του πολιτικού συστήματος».

* Καμπύλη Laffer:Όταν οι φόροι ξεπερνούν το όριο της δυνατότητας των φορολογούμενων το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και τότε είτε χρωστάνε, είτε φοροδιαφεύγουν, είτε αποφασίζουν να τερματίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητας προκαλώντας ζημιά στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία,και απώλειες φορολογικών εσόδων.