Για ένα νέο δημοκρατικό πρότυπο...

Για ένα νέο δημοκρατικό πρότυπο...

Η ανάγκη ανανέωσης των δημοκρατικών θεσμών προκύπτει από την ίδια την ουσία της δημοκρατίας, από τη μορφή της και τη διασύνδεσή της με την πραγματικότητα, από την ανταπόκρισή της στις ανθρώπινες ανάγκες.

Στο πρότυπο της διαβουλευτικής δημοκρατίας, βασικό συστατικό είναι η ολοένα  και μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με συγκέντρωση, ανάλυση αιτημάτων και υποβολή δημιουργικών προτάσεων στην κεντρική εξουσία.

Ο συγγραφέας καταθέτει τις απόψεις του για τη λειτουργία του σύγχρονου συστήματος και επισημαίνει την ανάγκη επικράτησης ενός νέου δημοκρατικού προτύπου πολιτικής και κοινωνικής συγκρότησης. Το πρότυπο που προτείνει έχει τις ρίζες του στην κλασική δημοκρατία και στην αρχαιοελληνική φιλοσοφική σκέψη, διαποτίζεται από τις ιδέες του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, ενώ αναζητά τη νέα του μορφή στο σύγχρονο πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι, ανοίγοντας το δρόμο για μια εποχή αναζήτησης, ελπίδας και προοπτικής.

Οι απαντήσεις στα νέα ερωτήματα απαιτούν ένα νέο οικουμενικό τρόπο σκέψης που να αντιδρά σε κάθε λογής ιδεοληπτικούς φραγμούς και αγκυλώσεις, αλλά να είναι ανοιχτός σε φρέσκιες ιδέες, καθώς και στο «καινούργιο» που εμπεριέχει όραμα, προκλήσεις και αποφεύγει τα καθιερωμένα πρότυπα σκέψης

Απόσπασμα για το συγγραφέα από το Δελτίο Τύπου της παρουσίασης του βιβλίου:

Ο Αντώνης Ζαΐρης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα marketing, επικοινωνίας, πωλήσεων και διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί στον οικονομικό Τύπο και σε έγκριτα περιοδικά. Είναι μέλος του Βρετανικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ (ΜΙΜ) και της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ). Είναι συγγραφέας των βιβλίων Ανακαλύπτοντας τον τροχό. Σε αναζήτηση μιας νέας πολιτικής Ι και ΙΙ, εκδ. Δαρδανός (σε συνεργασία με τον Γ. Σταμάτη), Κλίνατε επί Κεντροδεξιά, εκδ. Παπαζήση, Ο ρόλος του Ηγέτη στη σύγχρονη επιχείρηση, εκδ. Σύγχρονη Εκδοτική, Η τέχνη της πώλησης, εκδ. Κριτική (σε συνεργασία με τον καθηγητή Γ. Πανηγυράκη).