Συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung

Συνέντευξη του Αντώνη Ζαΐρη στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, Ιούνιος 2012.

Συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung

Διαβάστε παρακάτω την μετάφραση της συνέντευξης.

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

Mία Γερμανίδα  δίνει συμβουλές για την κρίση στην Αθήνα: «φυλάξτε ένα ποδήλατο και πατάτες στο υπόγειο».

Κι αν κανείς αποθηκεύει πατάτες στην Αθήνα, τότε σίγουρα όχι στο Κολωνάκι, την περιοχή του αθηναϊκού κέντρου με την μεγαλύτερη πυκνότητα από μπουτίκ πολυτελείας σε ολόκληρη την χώρα. Εδώ, σε ένα κομψό καφέ, ο κ. Αντώνης Ζαΐρης πίνει έναν ακριβό εσπρέσο. Ο  άνδρας, με τυρκουάζ μαντήλι και σοβαρό σακάκι, βγάζει ένα σκέτο βογκητό, κι αυτό όχι εξαιτίας της ζέστης που φέτος ξεκίνησε τόσο νωρίς.

«Η αγορά έχει παγώσει εντελώς», όπως παραπονιέται ο κ. Ζαΐρης. Ο διδάκτωρ Οικονομικής Κοινωνιολογίας εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης, και κυρίως τους μεγαλύτερους του κλάδου. 300 000 θέσεις εργασίας ήταν που χάθηκαν από το 2009 στον τομέα του, «τόσες, όσες δημιουργήσαμε από το 2003 έως το 2009», λέει ο κ. Ζαΐρης. «Κανείς δεν ξοδεύει χρήματα, η ύφεση μας έχει πιάσει για τα καλά...». Πολλά ωστόσο από τα βασικά προιόντα που όλοι χρειάζονται μάλλον δε γίνονται φτηνότερα. «Και τούτο γιατί αυξήθηκαν οι φόροι», λέει ο κ. Ζαΐρης.

«Πρέπει να δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι μπορούμε να είμαστε πειθαρχημένοι», λέει ο κ. Ζαΐρης. Με τα μέτρα που πάρθηκαν , η χώρα καταστράφηκε από τη λιτότητα, «χωρίς να έχουμε ακόμη κάνει και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Κι αν οι Έλληνες εισάγουν εκ νέου τη δραχμή; Ο κ. Ζαΐρης κουνιέται, σαν ο εσπρέσο του να παραήταν πικρός. «Αυτό θα ήταν τρομερό», λέει, «η δραχμή θα έχανε αμέσως 50% της αξίας της. Οι επιπτώσεις θα ήταν πληθωρισμός κι ακόμη περισσότερες χρεοκοπίες Επιχειρήσεων».

Εκείνη τη στιγμή ένας ζητιάνος περνάει από το καφέ και ο σερβιτόρος τον διώχνει. Έπειτα εμφανίζεται μια ηλικιωμένη γυναίκα και προσφέρει(πουλά) χαρτομάντηλα.

Ο κ. Ζαΐρης ψάχνει στην τσέπη του να βρει νομίσματα και της δίνει, αιτιολογώντας ταυτόχρονα τη στάση του.... «Επειδή ακριβώς η γυναίκα πουλάει κάτι...», λέει και γελάει. Ωστόσο τα χαρτομάντηλα που πρόσφερε δεν τα πήρε.........

Ξαφνικά ο άντρας έχει πάλι καλύτερη διάθεση. «Πρέπει πάντα να ελπίζουμε», λέει, «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κρίση για την αλλαγή». Για τον εαυτό του έχει ήδη εξασφαλίσει εργασίες διδασκαλίας στα Τίρανα και την Πράγα.

 

πηγή: Εφημερίδα Süddeutsche Zeitung Τεύχος αρ. 135/ Σελίδα 3